Droonessa

Stichting Droonessa

Droonessa, een klein stukje paradijs  op aarde maar wel in Drenthe, een bijna geheel schitterende verbouwde woonboerderij daterend uit 1905, deels met oude materialen in ere hersteld.

Dromen van kleine meisjes verdwijnen met de jaren. Ze dwarrelen weg als boomblaadjes in de herfst; ze hebben hun tijd gehad en in de lente komen er weer honderd nieuwe voor in de plaats. Zo verging het mij uiteraard ook. Eén droom echter wilde van geen wijken weten. Die bleef jaar in, jaar uit zijn blaadjes vasthouden.

Het was de  droom van een eigen boerderijtje, dat helemaal verbouwd was naar mijn eigen smaak. We schrijven het jaar 1994. Ik verhuisde naar Drenthe en even buiten Assen zag ik een boerderij die mijn droom weer in volle bloei zette. Dit was hem… Pas drie jaar daarna  hoorde ik dat hij eindelijk te koop stond. Ik reageerde onmiddellijk, maar helaas…hij bleek net verkocht te zijn!
Weer twee jaar later. Ik kwam terug van vakantie en belde met wat vrienden. Ze vertelden mij dat ‘mijn’ boerderij al weer te koop stond. Ik belde de makelaar en ging diezelfde avond nog kijken.

De boerderij was een bijna bouwval geworden, maar toen ik de eerste stap over de drempel zette was ik terug én thuis in mijn droomwereld uit mijn kinderjaren. Dit moest en zou ik kopen!

Maar niet iedereen deelde mijn enthousiasme. De reacties varieerden van; ‘Dit is onbegonnen werk” tot “Dit is niet te doen in je eentje”. Maar ik sloeg alle goedbedoelde adviezen met mijn herwonnen kinderlef vrolijk in de wind.

Ik ontwierp…ik zeulde met stenen en afval. Zat met zomermeubilair in de kou in wat eens de woonkamer zou zijn en de vrienden die het me ooit afraadden hielpen me bij elke klus en droogden mijn tranen als ik het ‘even’ niet meer aankon.

Moeizaam maar gestaag kreeg mijn thuis zijn vorm. Alles viel eindelijk op zijn plaats. Er ontbrak nog maar een ding.Ooievaars!  “Maar er zijn hier geen ooievaars” zeiden mijn buren. “Klopt” zei ik, “maar dat komt omdat ze hier geen nest hebben” “Want als je een nest droomt, droom je een ooievaar!” dacht ik. “En als je een ooievaar droomt strijkt er een neer” En het nest kwam er(2001)…en de ooievaars ook. Al na twee weken streken ze neer en inmiddels nestelen ze al meer dan zeventien jaar met hun jongen op de plek die Droonessa heet.